Knoflookpad

Knoflookpad, Pelobates fuscus

Home Terug Fotoserie 01 Fotoserie 01 Ga naar dit artikel
Teksten bij de foto’s De teksten bij de foto’s vormen een soort doorlopend verhaal. Bij het gebruiken van individuele foto’s zal de tekst aangepast moeten worden. Omdat alle eieren, embryo’s en larven van één ei-snoer zijn, zijn de foto’s in chronologische volgorde geplaatst. Doordat niet alle dieren zich even snel ontwikkelen, geeft de serie dus niet de ontwikkeling van één enkel dier in de tijd weer. Voor het aangeven van de diverse stadia is de tabel van Grosse gebruikt. Door het late tijdstip waarop ik de eieren heb gekregen ontbreken de foto’s van de  eerste elf stadia. Door de sterke bewegelijkheid ontbreken ook foto’s van sommige latere stadia. De meeste ontbrekende stadia zijn wel te zien op de foto’s van de groene kikker. Verder is pas van de tabel van Grosse gebruik gemaakt nadat de foto’s gereed waren. Voor een vollediger fotobeeld van de stadia zouden de embryo’s en larven beter bestudeerd moeten worden en de foto’s gericht moeten worden gemaakt. Daarnaast heb ik geen ervaring met het bepalen van de fase volgens Grosse. Aan het bepalen van de ontwikkelingsfase aan de hand van het mondveld heb ik mij niet gewaagd. Voor de specifieke termen die in de embryologie worden gebruikt, is veelvuldig gebruik gemaakt van Wikipedia. Doordat de meeste literatuur in de Engelse taal is, heb ik waarschijnlijk niet overal de juiste Nederlandse benaming gebruikt. In sommige gevallen heb ik de Engelse benaming gebruikt; hopelijk kan iemand mij helpen daarvoor de juiste Nederlandse benamingen te vinden. Het opkweken van knoflookpadden. Via RAVON heb ik een streng eieren van de knoflookpad gekregen om de ontwikkeling van ei tot volwassen dier te kunnen volgen en fotograferen. De verzorging van ei tot volwassen dier  ging nauwelijks met  problemen gepaard. Het gehele proces heb ik in detail beschreven, zowel de verzorging als datgene dat tijdens deze ontwikkeling is waargenomen. Deze verslaglegging maakt geen deel uit van deze website, maar kan op verzoek beschikbaar gesteld worden. Na afloop van de observaties en het fotograferen zijn de dieren weer teruggezet in het water waaruit het ei-snoer is verkregen. De foto’s zijn ter beschikking gesteld van het RAVON.
Foto’s van de ontwikkeling van ei, embryo en larve tot volwassen dier De microscoopfoto’s zijn genomen zoals beschreven in RAVON Nr. 42, Jaargang 13, Nr. 4 De embryonale ontwikkeling van de Alpenwatersalamander gefotografeerd, blz. 90/95. Hoe groter het gefotografeerde object, hoe minder scherp in het algemeen een gestackte foto wordt. Daardoor is de kwaliteit van de foto’s in het grensgebied van wat qua grootte nog net via de microscoop gefotografeerd kan worden en dat wat zo klein is dat het nauwelijks als macro-foto gemaakt kan worden, het minst scherp.
Tabel van Grosse (Anura) Gehele fotoserie knoflookpad
Literatuurverwijzing: 1. Fundamentals of comparative embryology of the vertebrates, by Alfred F.Huettner, professor of biology, Queens College, Flushing, N.Y. Revised edition – The macmillan Company – 1949. 2. Kommentierte Liste zur Bestimmung der Entwicklungsstadien von Schwanzlurchen (Amphibia: Urodela), Wolf-Rüdiger Grosse 3. Morphogenesis of the vertebrates, Theodore W.Torrey, copyright 1962 by John Wiley & Sons, Inc. 4. De embryonale ontwikkeling van de alpenwatersalamander gefotografeerd, door Ben Geutskens, RAVON No. 42, Jaargang 13 nummer 4. 5. Die Nutzung von Standards und Tafeln zur Feldbestimmung des Etwicklungsstadiums einheimischer Amphibienlarven, Wolf-Rüdiger Grosse. Ben Geutskens, maart 2012.