Stirling motor Model Glasgow
Fotoserie
Home Terug Foto’s vervaardiging replica’s
We zien hier de verbindingspijp tussen beide cilinders, waardoor de van volume veranderende lucht zich kan verplaatsen van de verplaatsingscilinder naar de arbeidscilinder.
Home Terug Foto’s vervaardiging replica’s
Stirling motor Model Glasgow Replica schaal 1:1 van een heteluchtmotor die rond 1820 door Robert Stirling is uitgevonden en gebouwd. De koeling is er waarschijnlijk later op aangebracht door Lord Kelvin. Daardoor is minder warmte nodig en kan de machine door blijven lopen. In plaats van stromend water is bij dit model gekozen voor een koeler die met natuurlijke circulatie werkt. In de koeler wordt ijswater gedaan. Voor zowel het Edinburgh als het Glasgow model geldt dat zij met authentieke materialen zijn gemaakt, dus geen kogellagers enz. Het origineel is te zien in het Huntarian Museum of the University of Glasgow.
Close up van de verplaatsingscilinder met zuigerstang, kruk en krukas. Rond de cilinder zit de koelring, die in verbinding staat met de koeler. Warmte-uitwisseling tussen ring en koeler vindt plaats door natuurlijke circulatie (thermosyphonwerking)
Close-up van de arbeidscilinder. Er is duidelijk te zien dat de krukas gelagerd is in loden plaatjes.
Bovenaanzicht, waarop de meeste onderdelen en hun samenhang duidelijk te zien zijn.
Einde fotoserie